Daktuin

Daktuinen

Groene daken worden al jaren aangelegd en worden steeds populairder. Mensen hebben steeds meer behoefte aan groen. Een groendak zorgt voor extra woon-, werk- en recreatieoppervlakken bij uw huis. Er zijn inmiddels talloze voorbeelden te vinden van prachtige, optimaal benutte, groene gebouwen daken (vergroening). De variatie in daktuinen kan zeer divers zijn, van siertuin tot moestuin. Bovendien blijft je huis met een groendak zo’n vijf graden koeler op een warme zomerdag.

Groene daken zijn verder goed voor de isolatie van het dak. En aangezien dat de zomers door de klimaatverandering steeds warmer worden is dit een zeer prettige bijkomstigheid. In de winter hoeft men minder te stoken, want het blijft langer warm. En in de zomer blijft het juist weer koeler.

 

Waterbuffering en vertraging afwatering plat dak

Daktuinen zorgen er ook voor dat het riool minder wordt belast. Groendaken hebben het vermogen tot het vasthouden van water. 50% tot 90% van het hemelwater wordt opgevangen. Een deel van de neerslag wordt gebufferd in het onderliggende systeem en een groot deel van het water wordt door de beplanting van de daktuin opgenomen en verdampt. Het overtollige regenwater wordt door de drainerende functie van het systeem geleidelijk afgevoerd richting hemelwaterafvoeren. Op deze manier kan het eenvoudiger door het riool worden verwerkt. Hierdoor wordt wateroverlast tijdens zware regenval voorkomen. De druk op het riool en de kans op overlast ten gevolge van overstroming vanuit het riool wordt daarmee sterk verminderd. 

 

Alleen de dakconstructie en de maximale dakbelasting zijn bij het ontwerpen van een daktuin een belangrijke factor. Wij hebben ervaring indien nodig, met het vergunnen van daktuinen. Door onze relatie bij Gemeentes bent u gegarandeerd van een snelle en zorgvuldige werkwijze. Wij verzorgen het ontwerp en tekenwerk in samenspraak met de desbetreffende Gemeente.

 

Soorten daktuinen;

Er verschillende mogelijkheden voor vergroening van daken.

  • daktuinen (bomen, plantenbakken, pergola, overkappingen/ tuinhuis en zelfs vijver- en waterpartijen)
  • Sedumdaken
  • moestuinen (groenten en zelfs fruit)
  • dakterrassen
  • dakverhardingen

 

Opbouw daktuin
Daktuinen worden ook wel eens aangeduid als ‘natuurlijke dakbedekking’. In werkelijkheid is het dakbedekkingssysteem zelf niet natuurlijk, maar het systeem dat bovenop de dakbedekking wordt aangelegd bootst de natuurlijke ondergrond na.

 

 

Een daktuin is opgebouwd uit verschillende lagen:

  • wortelwerende doek (beschermlaag)
  • drainageplaat
  • hydro korrels
  • scheidingsdoek
  • lichtgewicht substraat (foam-substraat)
  • daktuinsubstraat
  • beplantings laag

 

Bij groendaken met Sedum, wordt een Sedumdak beplant met mossen, vetplaten en kruiden. Het dak is niet beloopbaar en een stuk lichter van gewicht dan een intensieve daktuin. Er is daarom geen aangepaste dakconstructie nodig. Een vergunning is ook niet nodig, maar de controle draagkracht wel. Ook gemeenten zien groen als de toekomst. In gemeenten, die voorop lopen met betrekking tot duurzaamheid en klimaat, vergroening en biodiversiteit. Er wordt tegenwoordig bij veel gemeente een subsidie verstrekt voor de aanleg van een groendak. Wie een dak wil vergroenen kan rekenen op een interessante vergoeding. Wat kan variëren van €25.- per m2 tot een maximum van € 1250.- per m2.

 

Optimaliseren microklimaat
Groendaken bevochtigen de lucht en brengen daarmee verkoeling in de omgeving. Dit heeft direct invloed op het microklimaat en in stedelijk gebied zorgt het voor een aangenamer klimaat. Technische installaties kunnen daarnaast efficiënter afgesteld worden doordat het groendak warmte buiten houdt.

 

Fijnstof
Planten vertragen de luchtstroom en binden het fijnstof. Aangetoond is dat groendaken tot 20% stof uit de lucht kunnen opvangen. Het percentage is afhankelijk van type beplanting. Sporenelementen zoals nitraten vanuit neerslag worden opgevangen en door de planten grotendeels hergebruikt.